Interview med forfatter Lene Qvortrup Skov om udgivelsen af Bedre end jeg fortjener
Lene Qvortrup Skov udkommer med sin tredje bog, Bedre end jeg fortjener, den 24. august. Bedre end jeg fortjener er første bind hendes nye tobindsserie Grib chancen og Lenes tredje roman på blot et år,
Vi har mødt Lene for at høre mere om, hvorfor bogen bl.a. foregår i et byggemarked, og hvordan hun holder dampen oppe. Læs hele interviewet herunder.
Kælen for sproget
Når du den 24/8 fejrer udgivelsen af ‘Bedre end jeg fortjener’ på Café Operaen i Randers, er det tredje udgivelse på blot et år. Hvordan holder du dampen oppe?
Det har været et begivenhedsrigt år. Der har ikke været mange dage, hvor jeg ikke har været beskæftiget med mine bøger på den ene eller andet måde. Det har kostet både tid og kræfter, men har samtidig været utrolig sjovt. Som jeg tror, det er gældende for de fleste forfattere, så motiveres jeg af gode anmeldelser og læsertilbagemeldinger, men først og fremmest må jeg tilstå, at jeg elsker at bevæge mig rundt i de fiktive universer, jeg har skabt. Karaktererne opfylder en plads i mit sind, og i en til tider hektisk hverdag har det faktisk været sammen med dem, at jeg har fundet overskud og opnået fornyet energi.
Med 'Bedre end jeg fortjener' tager du læserne med til et nyt univers? Hvad kan læserne forvente?
Hvor min første serie, Den sommer, var sommer, sol og ung forelskelse, bevæger vi os i Bedre end jeg fortjener ind i en mere hverdagsnær tilværelse hos en voksen, enlig mor. Den er på mange måder mere alvorsfuld, og temaerne, den berører, er tungere. Samtidig er historien både livsbekræftende og overraskende, og man vil kunne genkende den samme underspillede humor, som også optræder i Den sommer.
I din nye bog møder hovedpersonerne hinanden i et
byggemarked. Hvorfor netop et byggemarked af alle steder?
Jeg tror, mange kvinder (og måske også nogle mænd) har prøvet at stå i et overdimensioneret byggemarked og forgæves ledt efter den rette dims eller reservedel, mens de har forbandet, at de ikke fik målt ordentligt op hjemmefra, ikke vidste tilstrækkeligt til at kunne vælge det rigtige produkt eller ganske simpelt ikke har været helt sikre på, hvad de overhovedet har ledt efter - alt imens de har haft fugtige håndflader, øget puls og en udtørret mund. Tag denne specifikke situation og placer en kvinde, der er mærket af apati og modgang, midt mellem sandpapir og mørtelsække, og tilføj så et skæbnemøde, der kan ændre hendes liv - hvis hun tør give sig selv lov. Det scenarie opstod i mit hoved, en dag jeg selv var i byggemarkedet, og derefter stod historien lysende klart for mig.
Du har tidligere udtalt, at du ser det at skrive som en kunstners arbejde med en klump ler: Hver sætning skulpteres nøje. Hvis du falder over et ord i en eller anden sammenhæng, kan du tænke “Dét må jeg have med i min bog”. Kan du komme med eksempler på sådanne ord i ’Bedre end jeg fortjener’?
Uden at afsløre for meget kan jeg fortælle, at vores hovedkarakter overværer en opera. Jeg havde en megafed oplevelse med netop at beskrive hendes musiskale oplevelse. Her var jeg helt høj over ordene metafysisk og fuldstændiggørelse. Det er da også nogle lækre ord 😉
"Atmosfæren i det enorme rum havde været mættet af stærke følelser, hvis musikalske skildring var blevet fremført med så lidenskabelig en passion, at det var lykkedes at favne, inddrage og henføre hele salen til en rejse i et næsten metafysisk univers. Hun havde aldrig oplevet noget lignende. Hver en lyd og bevægelse fra den smukke scene havde rørt hende dybt og gjort hende stakåndet. Hun var skræmt, forført og pirret til bristepunktet! Nu var det så, som om lidenskaben var sluppet ud af koncertsalen – som om den ikke længere var begrænset til instrumenter, stemmer, bevægelser – den var overalt. Hun fik fornemmelsen af, at den havde besat alle de tilstedeværende med en kraft, der var stærkere end al fornuft, og at den nu søgte en form for fuldstændiggørelse. Det var disse langhårede, ret intense tanker, der optog hende, mens de tavse, side om side, bevægede sig gennem menneskeflokken (...)"